гостилница

гостилница
гостѝлниц|а <-и>
същ ж trattorìa f

Български-италиански речник. 2015.

Игры ⚽ Нужна курсовая?

Look at other dictionaries:

 • гостилница — същ. ресторант, ахчийница …   Български синонимен речник

 • ан — (тур han) гостилница комбинирана со ноќевалиште (грч ап) во грчките сложенки, пред самогласка, му дава на зборот одречно значење, одговара на нашето не , на латинското инитн …   Macedonian dictionary

 • бифе — (фр. buffet) 1. мала гостилница или просторија во која се пие и се јаде (обично стоејќи) 2. орман или дел од орман во кој се држи пијалак 3. поставена маса со јадења и пијалаци при некој дочек или прием …   Macedonian dictionary

 • бординг-хауз — (анг. boarding house) пансион со стан и храна, гостилница, јавна кујна …   Macedonian dictionary

 • грилрум — (анг. grillroom) 1. гостилница во која месото се пече на скара пред гостите 2. локал за појадување …   Macedonian dictionary

 • имарет — (тур. imaret) 1. зграда, дом, стан особено, јавна градба 2. во потесна смисла: вид гостилница во Турција каде што се хранат учениците и им се делат животни продукти на сиромасите и патниците …   Macedonian dictionary

 • келнер — (гер. Keiner) момок што ги послужува гостите во кафеана, гостилница, ресторан …   Macedonian dictionary

 • паб — (анг. pub) крчма, гостилница, пивница, понекогаш и хотел …   Macedonian dictionary

 • ресторан — (фр. restaurant) угостителски објект во кој се послужуваат храна и пијалаци, гостилница …   Macedonian dictionary

 • салун — (анг. saloon) во американскиот англиски јазик: назив за гостилница, пивница, бар …   Macedonian dictionary

 • спелунка — (лат. spelunca) 1. пештера, разбојничко гнездо 2. мрачен и нечист стан 3. мрачна и нечиста гостилница …   Macedonian dictionary

Share the article and excerpts

Direct link
Do a right-click on the link above
and select “Copy Link”